Do snažnih i zdravih kostiju uz pomoć samo jedne namirnice



Razbijen je mit o špinatu kao namirnici koja "po kratkom postupku" opskrbi organizam željezom. Svi su manje-više upoznati sa činjenicom da je za njegovu veliku popularnost bila kriva jedna pogreška napravljena kod prepisivanja.




Podsjetimo, daleke 1870. godine vrijedni doktor E. von Wolf istraživao je količinu željeza u povrću i pri tome mu se, kad je analizirao špinat, potkrala mala pogreška - pomaknuo je decimalni zarez za jedno mjesto udesno.

Time je špinat "dobio" deset puta više željeza nego što ga zaista ima. Kasnija su istraživanja pokazala da špinat ima približno jednaku količinu željeza kao i ostalo zeleno povrće.

Pogreška je otkrivena godine 1937. kad su znanstvenici ponovno mjerili količinu željeza u povrću, ali je informacija o tome objavljena tek 1981.

Ipak, i tako "osiromašeni" špinat je odličan izvor minerala i vitamina. Zato ga čim prije uvedite u prehranu i što češće uživajte u njemu.

Zima je najbolje godišnje doba za uživanje u špinatu, a u prehranu ga možete uvesti na brojne načine. Možete ga kuhati na različite načine, već kako vam najviše paše, a možete ga dodati i kad kuhate tjesteninu ili juhu. Također možete dodati špinat tijekom kuhanja drugih jela od povrća poput krumpira ili buće. Dodajte špinat na svoj sendvič, zamotajte i uživajte u svojem dijelu zdrave hrane.

Onih dana kad umorni dođete s posla i prelijeni ste za kuhanje, prepecite malo špinata na maslinovom ulju s češnjakom i začinite ga svježe mljevenim crnim paprom. Tako svježe napravljen pirjani špinat sjajno paše uz sendvič od sira, a zapamtite i da tako pripremljen špinat možete koristiti kao zdravi umak.

Postoji poveći broj razloga zašto biste trebali špinat uključiti u vašu prehranu. Uz to što je izvrstan izvor željeza, špinat je bogat vitaminima K, A, C i folnom kiselinom, a dobar je izvor i mangana, magnezija i vitamina B2, te sadrži brojna vlakna koja će vam omogućiti dobru probavu.

Vitamin A je nužan za rast svih tjelesnih tkiva, uključujući kožu i kosu, a špinat i ostalo zeleno lisnato povrće bogato je i vitaminom C koji je potreban za izgradnju i održavanje kolagena. Dakle, ako želite imati sjajnu, zdravu kožu i kosu, jedite redovito špinat.

Na kraju, nemojmo zaboraviti da je špinat bogat vitaminom K, koji je bitan za održavanje jakih, zdravih kostiju. Nizak unos vitamina K povezan je s većim rizikom prijeloma kostiju. Dakle, pobrinite se da se špinat nađe u vašoj prehrani, kako ove zime ne biste završili u bolnici s prijelomima.



Do snažnih i zdravih kostiju uz pomoć samo jedne namirnice Do snažnih i zdravih kostiju uz pomoć samo jedne namirnice Reviewed by abab on 04:25 Rating: 5

Nema komentara