Najbolji načini da se zaštitite od raka debelog crijeva



Povećan unos folata otkrivenih u salati, špinatu, šparogama, peršinu, brokuli, karfiolu, repi i leći može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, zaključak je istraživanja American Cancer Societyja, provedenog na 99.523 osobe.




Utvrdili su da unos veće količine folne kiseline putem salate, špinata, šparoga, repe, kupusa, peršina, raštike, brokule, karfiola i leće može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Špinat je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu. Svoju karakterističnu zelenu boju duguje klorofilu, a krcat je dijetalnim vlaknima. Mladi špinat sadrži manje vlakana od starijeg, što znači da trebate paziti koju vrstu kupujete.

Brokula sadrži tvar sposobnu za uništavanje stanica koje omogućavaju rast stanica tumora. Brokula sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine kalcija.

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka. Cvjetača je gotovo bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente. Cvjetača je odlična zamjena za krumpir na vašem tanjuru. Jednakog je okusa, ili približno sličnoga, ali sadrži puno manje kalorija, a više hranjivih tvari.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Gastroenterology.




Najbolji načini da se zaštitite od raka debelog crijeva Najbolji načini da se zaštitite od raka debelog crijeva Reviewed by abab on 04:27 Rating: 5

Nema komentara