Povrće je najzdravije sirovo, ali ne baš svako!
Voće i povrće većinom je zdravije sirovo nego kuhano. No kod nekog povrća kuhanjem se razbija tvrda stanična struktura, što olakšava apsorpciju hranjivih tvari. Naravno, morate ga kuhati na pravilan način – na umjereno jakoj vatri i ne predugo.
Nutricionistica Mel Wakeman savjetuje: "Mnogi nutrijenti u povrću se slabije apsorbiraju u probavnom sustavu u usporedbi s nutrijentima koji se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla. Vlakna u biljkama se često vezu s mineralima pa ih tijelo teže iskoristi."
"Grijanje može oslabiti vezu između vlakana i minerala, koji se onda oslobađaju u probavnom sustavu", nastavlja Wakeman, koja tvrdi i da otpuštanje takvih nutrijenata može djelovati blagotvorno na zdravlje, pa čak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka.
No, važno je imati na umu i da prekuhavanje može uništiti vitamine stoga je dobro kombinirati svježe i kuhano povrće, ali i truditi se da kuhate povrće tek koliko je nužno.
Zbog toga je najbolje kuhati povrće na pari ili u mikrovalnoj, te izbjegavati kuhanje u suvišnoj masnoći koju povrće upija poput spužve.
Evo koje vrste povrća su zdravije i za organizam korisnije ako ih jedemo kuhane:
1. Špinat
Iz kuhanog špinata tijelo će lakše izvući sve hranjive tvari, poput kalcija, željeza, magnezija, luteina, te antioksidanse, poput beta-karotena. Količina kalcija se utrostručuje ako je špinat kuhan.
2. Kelj
Svježi kelj je teže probaviti od kuhanog. No, također je i manje hranjiv. Kod kuhanog se povećavaju razine vitamina A i K, kao i vlakana.
3. Gljive
Kuhane gljive nisu samo zdravije, nego i sigurnije. Postoje neke vrste gljiva koje se mogu jesti samo termički obrađene, a čak i one koje se mogu služiti sirove, poput šampinjona, tijelo teško probavlja. Gljive imaju vrlo tvrdu staničnu strukturu, pa kuhanje čini čuda po pitanju izvlačenja hranjivih tvari, lakše probavljivosti i ubijanja toksina koje mogu sadržavati.
4. Rajčice
Kuhanjem rajčica povećava se količina likopena. Sirove rajčice, s druge strane, otpuštaju samo četiri posto tog antioksidansa, koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti i raka.
5. Mrkva
Možda nećete vidjeti u mraku, ali mrkva će vam svakako popraviti vid zahvaljujući visokim razinama beta-karotena, antioksidansa koji tijelo pretvara u vitamin A. Sirove mrkve i beta-karoten tijelo ponekad teško probavlja. No kuhanje razbija tvrdoću povrća i tako povećava njegovu hranjivu vrijednost.
Izvor: Magazin.hr
Povrće je najzdravije sirovo, ali ne baš svako!
Reviewed by abab
on
16:35
Rating:
Nema komentara