LJEKOVITOST KOKOSOVA ULJA: Idealno za osobe oboljele od teških bolesti



Osim što ima hranjivu vrijednost, kokosovo ulje ujedno ima i ljekovito djelovanje. Zadnjih nekoliko godina kokosovo se ulje vraća u svakodnevnu prehranu, iako je godinama bilo zaboravljeno u prehrani.




Ulje kokosa poboljšava probavu, pomaže pri mršavljenju, ima učinkovito djelovanje pri suzbijanju virusa, gljivica i bakterija, te jača imunitet, a ujedno i pozitivno djeluje na vašu kosu i kožu.

Njegov najbitniji sastojak jest kiselina – laurinska, koja sadrži substancu koja ima pozitivno djelovanje protiv virusa, gljivica i bakterija te tako štiti vaš organizam od mogućih inefcijskih bolesti. Ova kiselina još se nalazi i u majčinskom mlijeku, gdje štiti još nerazvijen imunološki sustav djeteta. Drugi sastojak – kaprilična kiselina koja na isti način jača imunitet. A osim toga, ona potiče razvoj korisnih bakterija, mliječno-kiselih. Laka probavljivost ulja olakšava jetri, te smanjuje njezin prekomjerni rad, a istovremeno spriječava akumulaciju masnoća u jetri. Ta činjenica bitna je za osobe s probavnim problemima te za starije osobe kod kojih je smanjena proizvodnja enzima gušterače potrebnih za probavu.

Ulje je idealno za osobe oboljele od teških bolesti kojima je za izliječenje potrebna sva snaga organizma.

Kokosovo ulje pomaže kod mršavljenja, ima efekt da poveća potrošnju energije i sagorijeva masti. Treba napomenuti da svakodnevno konzumiranje ovog ulja može dovesti do povišenja tjelesne temperature koje se događa zbog sagorijevanja masnih kiselina. Daje osjećaj sitosti i smanjuje apetit što će vam olakšati život pri gubitku tjelesne težine. Na mnoge načine ovo ulje djeluje ljekovito, a pritom sudjeluje u očuvanju vašeg zdravlja. Pozitivan učinak se može vidjeti i kod srca te krvnih žila, gdje pomaže pri suzbijanju arteroskleroze, ali i spriječava osteoporozu.

Kokosovo ulje može se koristiti i kao ulje za masažu ili njegu kože i kose, a lijekovit učinak ima na infekcije poput ekcema i psorijaze. Kožu čini mekšom, elastičnom, čvrstom i spriječava nastajanje bora. Kosa postaje sjajnija, brže raste i smanjuje se pojava peruti.

Kokosovo ulje stabilno je na visokim temperaturama pa se može koristiti u pripremanju hrane, za prženje i pečenje, ili kao dodatak u jelima i napitcima. Umjerena terapeutska doza je 3 do 4 žlice ulja dnevno, čime se u tijelo unosi dovoljno laurinske kiseline koja jača imunitet. Postoji više vrsta kokosovog ulja, a najbolje terapeutsko djelovanje ima djevičansko kokosovo ulje.

Izvor: Index.hr



LJEKOVITOST KOKOSOVA ULJA: Idealno za osobe oboljele od teških bolesti LJEKOVITOST KOKOSOVA ULJA: Idealno za osobe oboljele od teških bolesti Reviewed by abab on 07:37 Rating: 5

Nema komentara