ŠTO SVE LIJEČI KIVI? Spisak je zaista dugačak, ali treba biti oprezan jer...

kivi

Kivi jača imunitet, regulira krvni tlak i probavu, te pomaže u liječenju bolesti dišnog sustava, glavobolje i stresa. Također, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara i tumora, a snižava i kolesterol, neutralizira slobodne radikale i odstranjuje toksine iz organizma.




Vrlo je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina, posebno C, A, E, K i vitamina B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala - kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza.

Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji željeza. Pozitivno djeluje i na probavni sustav, jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima.

Kivi se preporučuje i u trudnoći zbog toga što je bogat vitaminima B skupine i folnom kiselinom, koji pomažu u pravilnom razvoju fetusa.

Napomena: Iako je svjež kivi vrlo koristan, posebno zimi, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savjetuje se najviše dva-tri komada dnevno.

Evo nekoliko odličnih načina fa kivi upotrijebite za jačanje i njegu svoga tijela:

Napitak protiv prehlade

Ogulite i narežite po jedan kivi, naranču, mrkvu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodati žlicu ili dvije meda, i mikserom ili u blenderu usitniti voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se piti ujutro.

Sok za regeneraciju organizma

Ovaj napitak, osim na kožu, pozitivno djeluje i na raspoloženje. Ispasirajte dva kivija i pomiješajte ih sa sokom od cijelog limuna. Napitak zasladite s dvije žličice smeđeg šećera, pa dodajte malo đumbira u prahu i cimeta.

Njega kože

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, regulira izlučivanje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Čišćenje kože

U blenderu izmiksajte po jednu bananu i kivi, nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje dvadesetak minuta. Nakon toga masku isperite mlakom vodom. S obzirom na to da kivi sadrži koštice, prilikom ispiranja utrljavanjem se radi i blagi piling.

Piling kože

Da biste uklonili odumrle stanice kože, kivi narežite na tanke kriške i rasporedite po licu, vratu i dekolteu. Ostavite ga da djeluje pet minuta, pa umijte lice toplom vodom.

Maska za blistav ten

Vilicom zgnječite jedan kivi i dodajte mu jušnu žlicu meda i malo jogurta. Nanesite masku na lice i ostavite dvadesetak minuta, a nakon toga isperite toplom vodom.

Maska za masnu kožu

U blenderu izmiksajte po jednu bananu i kivi, nanesite na lice i vrat i pustite neka djeluje dvadesetak minuta. Nakon toga masku isperite mlakom vodom. S obzirom na to da kivi sadrži koštice, prilikom ispiranja utrljavanjem se radi i blagi piling.

Maska protiv bora

Ako imate više od 25 godina, ovu masku trebali biste nanositi minimalno jednom tjedno. Ogulite kivi i umutite ga mikserom ili vilicom. Iscijedite višak vode i dodajte žličicu meda. Dobivenu smjesu nanesite na lice i držite nekih 20 minuta do pola sata.

Kupka protiv celulita

Kilogram kivija sitno narežite i procijedite kroz cjediljku ili gazu. Izgnječeni kivi dodajte u toplu kupku, a nakon dvadesetak minuta istuširajte se mlakom vodom.

Izvor: Dobarsavjet.info




ŠTO SVE LIJEČI KIVI? Spisak je zaista dugačak, ali treba biti oprezan jer... ŠTO SVE LIJEČI KIVI? Spisak je zaista dugačak, ali treba biti oprezan jer... Reviewed by abab on 08:42 Rating: 5

Nema komentara