AMERIČKA DOKTORICA TVRDI: Poslušajte me, sa ovim receptom smanjit ćete šanse da dobijete rak!



Ljudi iz istočnih dijelova Indije imaju mnogo manji broj slučajeva raka u odnosu na ostale stanovnike planete. O tom fenomenu na svom blogu piše dr. Carolyn Anderson iz SAD koja donosi i vrlo jednostavan recept kojim se navodno može prevenirati rak.






Primjera radi učestalost broja oboljelih od raka dojke u istočnoj Indiji je svega 1/5 u odnosu na stanovnike Sjeverne Amerike, samo 1/8 broja ljudi istih godina u Indiji koji dobivaju rak pluća u poređenju s ostatkom svijeta, svega 1/9 u odnosu na njihove vršnjake koji razviju rak debelog crijeva, i zapanjujućih samo 1/50 od broja razvijenih slučajeva raka prostate.

U praksi to znači da će na svakih 5 Amerikanki samo jedan Indijka oboljeti od raka dojke a da će na 50 slučajeva raka prostate stanovnika neke druge države samo jedan iz istočne Indije oboljeti od ove vrste raka.

Zapadnjaci tvrde da su zbog lošeg uređenja i siromaštva stanovnici Indije čak i više izloženi kancerogenim elementima od recimo Amerikanaca. Šta je onda faktor koji uzrokuje ovu razliku?

Po svim saznanjima odgovor leži u kurkumi.

Kurkuma je začin u obliku žutog praha koji je jedna od komponenti karija koji mu i daje intenzivnu boju. Njegove antiupalne sposobnosti su velike. Ne postoji niti jedan prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji u smanjenju upala u tijelu. Molekule u kurkumi odgovorne za ovaj efekt zovu su kurkumin. Najnovije studije otkrile su da kurkumin sprječava rast mnogih vrsta raka kao što je rak debelog crijeva, prostate, mozga, dojke…

Ovi sastojci također sprječavaju rast novih krvnih sudova koji hrane sam tumor. U eksperimentima rađenim na miševima pokazalo se da koliko god su miševi bili izloženi različitim kancerogenim kemikalijama sve dok su koristili kurkumu razvoj brojnih vrsta raka bio je potpuno spriječen.

Postavlja se pitanje kako i koliko koristiti kurkumu kako bismo imali koristi od tih sjajnih svojstava?

Kao i s mnogim drugim dodacima pokazalo se da kombinacija više sastojaka i način konzumacije ključni kako bi upotreba dala idealne efekte. Problem koji se u praksi pokazao je da se turmerik (kurkuma) prilično teško sam apsorbira u probavnom traktu. Ipak praksa i istraživanje su pokazali da u kombinaciji s đumbirom ili biberom apsorpcija kurkuma postaje odlična.

Biber poboljšava apsorpciju kurkuma u organizam za nevjerojatnih 2.000 procenata. Iz ovoga razloga Dr. Carolyn Anderson preporučuje sljedeći jedinstveni recept proizašao iz narodnog konzumiranja kurkuma u Indiji kombiniranog s dokazanim naučnim studijama.

Evo recepta:

Pomiješate 1 žličicu kurkume s 1 žličicom maslinovog ulja i u to dodate veći prstohvat svježeg samljevenog bibera. Sva tri sastojka dobro izmiješajte u šalici i dodajte juhama, salatama, povrću, mesu, žitaricama…, odnosno svim vrstama hrane.

Trudite se da se ovi sastojci ne kuhaju previše, odnosno da ako ih dodajete kuhanim jelima uradite to u završnoj fazi spremanja hrane. Sastojke možete i sirove pomiješati i konzumirati direktno s vodom.

Što se tiče pitanja koliko često se ova kombinacija treba koristiti odgovor Dr. Anderosn je jednostavan i glasi: “Što je češće moguće”. Podaci govore da ako uvedete ove sastojke u ishranu vas i vaše porodice drastično ćete smanjiti mogućnost obolijevanja od raka, ali i drugih oboljenja izazvanih unutrašnjim upalama u organizmu.

Preporuka je rađena po uzoru na ishranu i tradiciju stanovnika Istočne Indije koji koriste ove sastojke redovno.

Kurkumu možete pronaći i u našim krajevima na odjeljenjima začina u supermarketima te u prodavnicama koje se bave prodajom zdrave hrane. Kurkuma je lako dostupan sastojak i njena cijena nije visoka. Biber i maslinovo ulje svakako predstavljaju uobičajeno dostupne sastojke.

Izvor: mojmagazin.info




AMERIČKA DOKTORICA TVRDI: Poslušajte me, sa ovim receptom smanjit ćete šanse da dobijete rak! AMERIČKA DOKTORICA TVRDI: Poslušajte me, sa ovim receptom smanjit ćete šanse da dobijete rak! Reviewed by abab on 00:59 Rating: 5

Nema komentara