Proso postaje top namirnica, evo koje su prednosti ove žitarice



U gastronomiji se trendovi mijenjaju jako brzo, gotovo kao u modi. Svi su prvo bili ludi za brusnicom. A onda se pojavila aronija. A onda se pojavilo ovo. Ili ono.




Čak i u svijetu namirnica postoje različiti trendovi.

Već neko vrijeme veliku poplarnost užvao kinoa, međutim Melissa Abbot, direktorica kulinarskog odsjeka kompanije "The Hartman Group", navodi kako će pažnja narednih mjeseci, a moguće i godina, biti usmjerena na proso.

Riječ je o žitarici sitnog, okruglog zrna, koja se izvorno uzgajala u suhim klimama Afrike i sjeverne Kine još od neolita, a s vremenom se proširilo po cijelom svijetu.

Rimljani i Gali od ove žitarice su pravili kašu, a u Srednjem se vijeku proso jelo češće od pšenice, a bila je i u našim krajevima u nekim povijesnim razdobljima vrlo važna namirnica.

A zašto baš proso? Zato što je bogato proteinima i vlaknima, ne sadrži gluten pa važi za supernamirnicu, ističe Melissa Abbot.




Proso postaje top namirnica, evo koje su prednosti ove žitarice Proso postaje top namirnica, evo koje su prednosti ove žitarice Reviewed by abab on 15:11 Rating: 5

Nema komentara