Sedam vrsta povrća koje će vas čuvati od hladnoće



Tijelo u zimskim mjesecima treba dodatnu energiju iz hrane i puno vitamina. Na stolovima bi se stoga svakodnevno trebalo nalaziti sezonsko povrće koja nas istovremeno grije i opskrbljuje svim potrebnim zdravim tvarima. Izdvajamo nekoliko vrsta povrća za hladne zimske dane.




Crni korijen

Ovo slabo poznato povrće zbog svoje hranidbene i zdravstvene vrijednosti zaslužuje više pažnje u promicanju raznolike i zdrave prehrane. Crni korijen je lako probavljivo povrće koje se posebno preporučuje dijabetičarima jer ne povećava razinu šećera u krvi. Popularan je dodatak salatama, a može se iskoristiti i za juhe ili kao prilog (priprema se poput šparoga). Potrebno ga je oguliti i skuhati. Sadi se u ožujku ili travnju te je vrlo otporan na hladnoću.

Višegodišnja je biljka, ali se uzgaja kao jednogodišnja.

Korijen može biti dugačak 30 cm, promjera do 4 cm, valjkastog oblika s tupim vrhom. Rozeta se sastoji od lancetastog lišća, a stabljika visine 60 – 120 cm nosi cvatove s žutim cvijetovima. Plod je jednosjemeni ahenij štapičastog oblika. U 1 g može biti 70 do 100 sjemenki koje brzo gube klijavost.

Matovilac

Ubraja se među povrće s najmanje kalorija. Bogat je vitaminima C i E, beta karotenom, folnom kiselinom, željezom (više od špinata) i jodom. Jede se kao salata u koju je poželjno dodati kuhani grah ili kuhana jaja. Ima anti-stresni učinak.

Poriluk

Ima intenzivan okus zbog sumpornih spojeva koji ujedno imaju antibakterijsko djelovanje. Najčešće se koristi u pripremi variva i juha, a može se jesti i na salatu. U zelenom lišću ima više hranjivih tvari nego u stabljici. Poriluk je bogat vitaminima i prirodan je diuretik.

Pastrnjak

Korjenito povrće jakog i slatkastog okusa. Bogato vlaknima, kalijem i eteričnim uljima. Posebno fina je juha od pastrnjaka i pire, a od korijena se mogu pripremiti i zdrave pite. Može se jesti i sirov poput mrkve. Pomaže u mršavljenju.

Kelj

Sadrži vitamine A i C, bjelančevine, željezo, beta karoten, kalcij i fosfor. Najčešće se koristi za pripremu variva. Naziva se i "kraljem kalcija", a preporučuje se osobama s visokim krvnim tlakom te problemima s crijevima i gihtom.

Celer

Aroma celera dolazi od eteričnih ulja koja imaju antibakterijsko djelovanje. Sadrži velike količine kalija, kalcija i B-vitamina. Smatra se ljekovitom biljkom zbog povoljnog djelovanja na mokraćni sustav i artritis te dezinficirajućeg svojstva.

Prokulice

Pripisuje im se preventivno djelovanje protiv raka. Povrće je bogato vlaknima i vitaminom C, pospješuje probavu i jača imunološki sustav dok istovremeno smanjuje razinu kolesterola.




Sedam vrsta povrća koje će vas čuvati od hladnoće Sedam vrsta povrća koje će vas čuvati od hladnoće Reviewed by abab on 15:58 Rating: 5

Nema komentara